Kuten sanottua, varaajissa yleensä hintaan laskettuna myös sekoitus-, sulku-, takaisku-, varo- ja tyhjennysventtiilit. Mikäli kiinteistön käyttöveden paine on yli 6 baaria, voi varaajan edelle myös asentaa erikseen paineenalennusventtiilin eli paineentasausventtiilin. Varaajan alusta on suunniteltu siten, että putkivedot jäävät pääsääntöisesti piiloon helposti irrotettavan ala-etulevyn taaksen. 

Putket voidaan tuoda sekä lattian läpi että katosta. Ei ole suositeltavaa vetää esimerkiksi vesipostin/puutarhaletkun putkitusta

tai raskasta jakotukkia lämminvesivaraajan alatilasta huoltotoimien jouhevuuden varmistamiseksi.

Termostaatti on säädettävissä 80 °C:een saakka ja se on tyypillisesti suljettunakin säädetty 45 °C:een. 300 litran mallissa on 3/8” -tuumainen tyhjennysyhde, joka helpottaa varaajan
tyhjentämistä esim. mökkikäytössä talveksi. Tyhjennys tapahtuu varoventtiilin ollessa ”tyhjennys”-asennossa ja ryhmässä oleva ilmaruuvi avattuna.


Ketju on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki, sanotaan. Sen vuoksi LVI-asennuksissa on tärkeää valita itse putkiston heikko lenkki siten, että siitä on johdettu valumaputki suoraan viemäröintiin, mieluiten lattiakaivoon. Varoventtiilin valuminen johtuu lämpenevän veden laajenemisesta. Tällöin varoventtiili toimii juuri niin kuin pitääkin eli päästää ylimääräisen paineen = veden pois. Remonttikohteissa käyttövesiverkoston uusimisen yhteydessä vaihdetaan usein putkia ja venttiileitä. Tällöin uusitaan myös verkoston yksisuuntaventtiili, jonka kautta paineen nousu on tyypillisesti ennen päässyt pakenemaan verkoston muihin osiin. Siten varoventtiili saattaa valua saneerauskohteissa enemmän kuin ennen. Veden laajentumiskerron +10->+80 on noin 1,029, jolloin 300 litran kylmästä vedestä valuu ulos noin 8 litraa 6 tunnin kuumennuksen aikana, varoventtiilin kautta. Hukkaputki ei saisi kulkea ylöspäin, eikä se saisi olla umpitiivis viemäriin saakka, jottei se menisi tukkoon. Varoventtiilistä tulisi päästää mekaanisesti vettä ulos neljännesvuosittain, jotta sen kumikalvo puhdistuisi roskista.

© 2020 Lämminvesivaraaja – Suomalainen Putkimies Oy